EGENFÖRETAGARE i generationer

I generationer har vi varit egenföretagare i familjen.

Min farfar och farmor, Oskar och Anna Larsson, var handlare i Karlstad på 1930-40-talet. Firman  bestod av tre verksamheter. Farfars diverseaffär och farmor som ansvarade för bageri och mjölkbutik. Adressen var Kvarnbergsgatan 66, det stora vita huset på Kvarnbergsgatan som låg  intill järnvägsövergången till Klaraborg. Numer har det hus som står där gatunummer 52.

Firman expanderade i slutet på 30-talet och de byggde ett hus på Hööksgatan 20 och där drev de tre separata butiker. Mjölk- speceri- och charkuteributik. Min farbror Ragnar Larsson har berättat att de anställda hade en löneförmån bestående av fri lunch och kvällsmat. Efter ett antal år med verksamheten på Hööksgatan sålde farfar det tre butikerna för att någon gång på 1950-talet öppna en charkuteriaffär på Jössegatan 9 uppe på Kvarnberget.

Oskar och Anna fick åtta barn. Ett av barnen en pojke dog i kikhosta vid nio månader ålder. En av mina fem fastrar,  Signe, har berättat för mig att en morgon när hon kom in i köket satt farmor med Georg i famnen och sa att nu var han i himlen. Faster Signe har berättat att under krigsåren fick hon följa med sin mor Anna för att dela ut bl.a. smör och dylikt till barnen i de små stugorna på Kvarnberget. Signe jobbade med min pappa i bageriet.

Min faster Rut övertog speceriaffären på Kvarnbergsgatan, min pappa Gunnar Larsson, utbildade sig till konditor och övertog farmors bageri, faster Dagmar och hennes man drev vidare Järlesjös livs på Jössegatan. Faster Emmy gifte sig med en stenhuggare och flyttade till Hunnebostrand. Faster Gunvor som också jobbade i Oskars butiker fick anställning i Vikenköp.

1967 köpte kommunen Kvarnbergsgatan 66. Det gamla stora vita huset revs och sedan byggdes det hus som står där nu. Pappa fortsatte bageriverksamheten i Klara hembageri Våxnäsgatan 3. Signe fortsatte att baka med pappa fram till 1985 då NWT skrev: ”Gunnar tar ner skylten” i samband med att han gick i pension.

Utbildning

Själv har jag Servicebranschens yrkesnämnds yrkesutbildning för städare och har arbetat på många olika företag med lokalvård sedan 1998, bland annat på Städmyran Support AB och Karlstad flygplats. År 2014 fick jag förmånen att arbeta och utveckla en lokalvårdsutbildning på lätt svenska hos föreningen Khatoon i Karlskoga.

Affärsidé

Min affärsidé föddes när jag i september 2012 mötte Soheila Fors i föreningen Khatoons lokaler i Karlskoga, det som till vardags kallas Tehuset. Mitt möte med henne är oförglömligt. För en kort stund kändes det som att hösten blev till sommar. Jag möttes av starka dofter av te, kaffe och minst sju olika sorters kakor. Det var trängsel och dans till exotisk musik. Det var en känsla av tusen och en natt. Under mitt möte med Soheila insåg jag hur svårt det är för personer med invandrarbakgrund att integreras i det svenska samhället. Men vad kunde jag göra för skillnad, hur skulle jag kunna hjälpa till? Men när Soheila tittade på mig och frågade vad jag hade i handen och jag svarade: En städmopp. Det var så idén föddes att starta ett företag vars fokus ligger på integration! Detta var början till StädAstrid – Connecting by cleaning, vars vision är att genom utbildning, handledning och praktik arbeta för att personer med invandrarbakgrund kommer in på arbetsmarknaden. Integration helt enkelt!

För mer information om föreningen Khatoon, besök www.khatoon.se

Samarbetspartners

Spartryck  |  Swetex  LJL Redovisning AB